Contact

Zwembad de Kuip

Contact

free directory

Als je wilt kun je mailen naar info@zwembad-de-kuip.be

Op zaterdag hebben we met zn tweeen de muren volgestort met beton. De betonpompman was knap chagerijnig omdat het beton met buizen over de grond moest worden aangevoerd. De tuin was een modderpoel wat ook niet echt hielp om zn gemoed te sussen. Nu was de vorige keer de betonpompman ook al niet zo gezellig; het zal wel beroepsdeformatie zijn. Gelukkig hadden wij er wel zin in en stoorden we ons er niet te veel aan. Binnen de twee uur waren de muren gevuld.

 

We hebben eerst de buitenmuur gevuld. De betonpompman bestuurt de doorvoer van beton. In het begin morstte we best wel wat, je moet iets eerder roepen te stoppen omdat er nog een golf komt als de pompman de doorvoer stilzet.

 

Als je bij het eerste punt begint loopt het beton naar beide kanten weg (S4). Daarna werkt het het handigste om achteruit te werken, je stort beton tot de bovenste steen vol zit, en trekt de slang dan terug naar de volgende steen. Als je het vooruit probeert te vullen dan stoot je telkens de kop van de buis aan de stenen en gaat er weer een golf beton over de rand.

 

In de bochten moet je wat voorzichtiger zijn. Bij de eerste bocht spoot ik tegen de wand van de bovenste steen, die daardoor van positie verschoof. Daarna ging het beter door voor de bocht te vullen en dan na de bocht, het beton in de bocht loopt dan bijna tot aan de bovenkant vol.

 

Je kunt niet alle stenen precies volkrijgen, het beton zakt iets in omdat het in de muur doorloopt. Als je even wacht en dan het laaste stukje probeert te vullen, dan gaat er beton over de rand. Een beetje beton geven is lastig. Ook is het best zwaar, de slang met beton weegt best wel wat kilo`s dus die til je niet even op om nog een paar centimeter te vullen. We hebben een kuip met beton laten vullen, die gebruikten we om de laaste stukjes mee te vullen.

 

Zet met het storten een brilletje op, het kan behoorlijk spetteren.

 

Na het storten zijn we gaan poetsen om de muren en elementen schoon te maken van de betonspetters. Als die hard worden is het moeilijker om de isolatie vlak te plaatsen.

Stabilise buiten de muren

Na de muren zijn eerst de slangen zo goed mogelijk recht gelegd op de bodem buiten de muren. Achteraf bleek dat het eigenlijk handiger is om dit te doen op moment van plaatsting van de elementen, dan kun je er beter bij. Ook moet je dan alvast een deel van de sleuf graven waarin de leidingen naar de technische installatie gaan lopen, dan voorkom je dat een kluwe slangen tegen de wand blijven liggen waardoor je de ruimte aan de buitenkant niet kunt vullen met stabilise.

 

Ik heb in totaal 10 m3 stabilise gestort om de bodem van de roluiknis met 60 centimeter op te hogen en de ruimte buiten de muren te vullen. Alleen als je met meerdere personen bent kun je deze hoeveelheden ter plekke laten storten en verwerken; alleen gaat niet. Ik haalde de stabilise per 1/2 m3 bij de lokale bouwhandel op en storten dit met emmers achter de wanden. Voordeel is dat je voorzichtig de slangen kunt inbedden.

 

De hoeveelheid stabilise wordt bepaald door de marge rond de buitenmuren. Het ontwerp en het gegraven gat was gebaseerd op 20 centilmeter marge per zijde. Achteraf vond ik dat erg ruim, er gaat nu voor ongeveer 800 euro stabilise in. Het probleem bij het graven van het gat is echter de vloerplaat, deze moet iets uitsteken voor de manoeuvreerruimte van de muren en missschien om de druk van de muren niet volledig op de buitenkant van de plaat te zetten. De volgende keer zou ik het gat 5 centimeter per zijde ruimer graven en afsteken als het problemen biedt met de opbouw van de muren. Vlak voor het storten van de vloerplaat zou ik dan een ruimte maken om de vloerplaat wat groter te trekken. Als je dat een dag doet voor het storten is de kans op instorting gering.

 

De stabilise is gestort tot 20 centimeter onder de tegels. Deze maat is belangrijk omdat het wordt bepaald door de manier waarop je de terassen wilt aanleggen.

 

Op bouwinfo.be is ongeveer de regel voor terrassen: een laag grind/betonpuin, daarboven stabilise, daarboven chappe, een mortelbed en dan de tegels. Als ik het zo`n beetje optelde ongeveer 40 centimeter. Ik had bij het ontwerp op 20 centimeter gerekend, de muur steekt 20 centimeter boven de grond uit.

 

De logica van deze lagen is als volgt: Het grind dient als drainagelaag om water aan de tegels te onttrekken zodat deze niet kapot vriezen. Mortel droogt snel uit als het direkt op stabilise wordt gestort, daarom de laag chappe. Ik begrijp niet waarom er niet alleen chappe wordt gestort, ik denk om de kosten van cement te drukken (stabilise heeft minder cement dan chappe, maar gezien de kosten van een bad weinig relevant). Verder staat er op het forum dat het per situatie verschilt afhankelijk van de druk op de terassen (gaat er een vrachtauto overheen?, wat is de ondergrond).

 

Bij de Kuip is er geen sprake van grote druk, er zullen alleen mensen over lopen. Waar ik aan twijfelde was de laag grind. Praktisch gezien omdat ik het per emmertje moet ophalen omdat er geen vrachtauto in de buurt van de Kuip kan komen.

 

Logisch gezien echter waren er ook twijfels. Buiten de muren ligt stabilise met op de betonplaat een drain om water af te voeren. De stabilise rond de buitenmuur wordt daarbuiten doorgetrokken 20 centimeter onder het hele terras. Op die manier ontstaat er een laag waar het water doorheen kan, en het zal via de stabilise langs de muren naar de drain afzakken. Ik weet het niet zeker, maar durf de gok aan om op de stabilise rond de buitenmuur en op de klei daarbuiten een laag van 20 centimeter chappe te storten waar straks de tegels op komen in een mortelbed. Verder wordt er een goot geplaatst zodat al het water uit het bad en het regenwater naar de goot toeloopt. Ik denk dat het water dat in de chappe komt vrij beperkt is, ook een reden om de gok te wagen.

 

Dus, de stabilise rond de muren storten tot 20 centimeter onder de rand is bepaald door de manier waarop de terassen worden aangelegd. Voor de volledige oplossing moet dit ongeveer 40 centimeter zijn.

De stabilise is gestort rond de buitenmuren. Daarmee komt ook een einde aan de periode dat je toch bang bent dat de wanden van de afgegraven tuin instorten.

 

Achter de hoop zand zie je de sleuf waardoor de slangen lopen die naar de technische ruimte gaan.

 

Op de stabilise komt nog de elektra kabel te liggen. Dat is een speciale kabel met 19 kanalen die van de technische installatie naar de put loopt. Eigenlijk had deze bij de slangen kunnen liggen, maar ik had deze te laat aangekocht.

 

De slangen die uit de stabilise steken zijn de slangen die naar de lampen lopen. Deze gaan straks met de afwerking naar de put llopen waar alle elektra wordt gekoppeld.

Copyright © All Rights Reserved