Soort Beton

Vanuit het forum heb ik de waardes volgens het Benor keurmerk vastgesteld, en heb deze vervolgens getoetst bij Stepoc. Zij hadden op hun site een aparte handleiding staan over betonneren, en konden ook advies geven over de kwaliteitsklasses. Deze heb ik vervolgens in een offerte ronde getoetst bij een beton centrale. Ik gaf aan dat het voor een zwembad was, er volgde nog een kleine aanpassing maar verder leidde het niet meer tot vragen.

 

De betonsamenstelling die uiteindelijk voor de Kuip is gebruikt:

 

A Sterkteklasse : C30-37

 

B1 Gebruiksdomein : Gewapend

 

B2 Omgevingsklasse : EE3

 

C Consistentieklasse: S4

 

D Korrelgrootte : Dmax 16 mm voor de vloer, Dmax 8 mm voor de wanden

 

 

Over de sterkteklasse had ik eerst twijfel; op de forum discussie zag ik dat een aantal C25/30 gebruikte (1 klasse lager), maar een professioneel bouwer gaf aan C30-37 te gebruiken. Dit werd ook door Stepoc geadviseerd.

 

De consistentieklasse was een overweging tussen S3 en S4. Een leverancier vraagt ongeveer 4 euro per kub extra voor S4. S4 maakt het beton vloeibaarder zoals ik het begrijp, wat handig is om vlak te storten.

 

De korrelgrootte fluctueerde wat. Op het forum werd max 32 mm als te grof gevonden met een grotere kans op grindnesten. Later werd door Stepoc aangegeven 22 mm voor de vloer en 8 mm voor de muur. Uiteindelijk is het 16 mm voor de vloer geworden omdat een betonleverancier aangaf dat 16 mm niet goed met de citypomp ging. Het prijsverschil tussen 8 mm en 16 mm is 3,50 per m3

De meeste centrales zijn volgens het Benor keurmerk gecertificeerd. Een offerte vragen gaat vrij makkelijk, je belt op naar verkoop, zegt dat je een mail wilt sturen met de gegevens volgens het Benor keurmerk, en vaak binnen een paar uur heb je de prijs.

 

De betonprijzen liggen allemaal vrij dicht tegen elkaar, de verschillen zitten in kosten voor de cementmolen, de citypomp en de manier waarop ze de tijden berekenen (vanaf centrale of vanaf lokatie). Zodra een bentoncentrale wat verder weg lag, kwamen er supplementen bij in de vorm van prijzen per cementwagen en rijtijden vanaf centrale. Als je voor een dergelijke optie gaat, kijk dan goed wat de capaciteit van de cementwagen is.

 

De meeste betoncentrales geven een prijs per M3 op basis van de beschreven kwaliteitsklasses. Er waren er ook die dit uitsplitsten naar supplementen, dus basisprijs voor de sterkteklasse, en dan toeslagen voor diameter en consistentieklasse.

 

Naast de M3 prijs volgt er een vaste prijs voor de citypomp en een uurtarief voor de citypomp; sommige af centrale, andere op lokatie. Er zat af en toe een tientje verschil in de citypomp prijs, maar over alle m3`s omgeslagen valt het weg.

 

De hogere prijzen die ik kreeg hadden echt met rijtijden te maken, de rest lag allemaal vrij dicht bij elkaar. Uiteindelijk heb ik 125 euro de kub betaald (16m3), hierin zit de citypomp en alle lostijd verwerkt.

 

 

 

Zwembad de Kuip

Beton - Kwaliteit

In eerste instantie heb ik op internet gezocht wat er werd geschreven over beton voor zwembaden. Ik kon er niet heel veel over vinden, af en toe werd het uitgedrukt in kg cement per m3. Wel vond ik op een forum een discussie waarin de kwaliteit van beton werd beschreven volgens het Benor kenmerk:

 

 

Prijsoffertes

Copyright © All Rights Reserved