Wanden

Zwembad de Kuip

De wanden

De vloerplaat is na 1 dag hard en je kunt direct verder met het stapelen van de blokken voor de wanden. De meeste tijd ben je eigenlijk kwijt met ervoor te zorgen dat de voorraad Stepocs wordt verplaatst van het punt van levering naar de vloerplaat. Bij ons stonden er nog 5 pallets met elk 60 Stepocs op de parkeerplaats, in ongeveer een uur stond een pallet op de bodem van de Kuip.

Het idee was eerst om een soort glijbaan te maken om de blokken in de Kuip te krijgen. Maar het ging ook prima met behulp van een pallet en een steiger. Per keer zet je 5 Stepocs op de steigerplaat, die je vervolgens op schouderhoogte kunt afpakken als je op de vloerplaat staat.

 

 

Nadat voldoende Stepocs op de vloerplaat waren geplaatst, zijn we verder gegaan met de opbouw van de wanden. De derde rij stond er binnen een uur op. Vanaf de vierde rij zal het wat langzamer gaan omdat vanaf die rij ook de meeste inbouwdelen in de muur moeten worden geplaats. Op de kop is in de tweede rij een gat voorzien voor de plaatsing van een aanzuiger.

Na de derde rij is er een drain buiten de muur op de vloerplaat aangelegd De grond bevat met name klei waardoor het regenwater moeilijk wegloopt. Straks als de ruimte achter de muren is gevuld met stabilise zal het regenwater hier naartoe trekken. Via de drain wordt dat water opgevangen en afgevoerd. De drain komt in een standleiding terecht waar we het water gaan wegpompen bij een te hoge stand. Op deze standleiding zit ook een pvc verbinding van 50 mm die door de muur tegen de achterkant van de liner staat. Over de jaren komt er condens tussen liner en muur, via deze aftakking loopt het weg en zullen er hopelijk geen bellen achter de liner ontstaan door water wat niet weg kan.

De drain is niet meer zichtbaar, deze ligt inmiddels onder de stabilise die buiten de muur is gestort.

 

Het storten van de stabilise voordat de muur af is werd afgeraden, maar we zijn bang dat met de regen er verzakkingen komen.

 

Door het laag voor laag te doen kunnen we ook de slangen voorzichtig in de stabilise plaatsen.

Het storten van de stabilise is een flinke klus. Ik heb berekend dat ik ongeveer 10 M3 nodig heb. Ik haal per keer 0,5 m3 met de aanhangwagen en breng het dan in emmers de tuin in. De kruiwagen gaat niet omdat die inmiddels in de modder vastloopt. Er zijn alternatieven zoals een vrachtwagen die in 1 keer de 10 m3 in je zwembad pompt. Dat kost 115 euro per m3 exclusief btw. Lokaal koop ik de stabilise voor 60 euro per m3.

 

Je ziet op de foto dat er met de regen behoorlijk wat water in de Kuip loopt. De eerder aangeschafte pomp doet wonderen, we scheppen het met een veegblik of sneeuwschep in een grote troffel waar de pomp instaat en die voert het via de tuinslang af naar het riool.

De vierde laag Stepoc staat er inmiddels op. De Kuip heeft straks acht lagen Stepoc dus we zijn op de helft.

 

Inmiddels ook de eerste aanzuiger geplaatst in het zwemdeel en verlijmd aan de waterslang van 50 mm. Deze slang is 1 van de 8 slangen die straks naar de installatie in de kelder loopt.

 

Het verlijmen gaat door de elementen schoon te maken, te schuren, te ontvetten en daarna te verlijmen (beide stukken).

 

Het lastige aan de slangen is dat ze terugrollen zoals ze in de verpakking staan. Het is beter de slang eerst recht te trekken en dan pas te plaatsen.

Van het weekend hebben we onze zwembad-coach bezocht. In zijn winkel gekeken naar het rolluik, liner en technische installatie. Direkt alle inbouwdelen en 200 meter slang meegenomen. Bij de inbouwdelen zat ook de flens die in de muur moet komen van de rolluiknis.

Na de vierde laag van de buitenmuur is de eerste laag van de nismuur geplaatst.

 

Op advies van de leverancier maken we wat kleine gaten op de kop van de nismuur zodat het beton straks kan doorstromen tussen buitenmuur en nismuur.

 

Het was niet nodig om de nismuur in de buitenmuur te laten doorlopen; het verankeren via de grondijzers en horizontale ijzers is voldoende.

 

De nisbak wordt straks de eerste drie rijen gevuld met stabilise zodat we minder liner nodig hebben.

De vijfde laag is af, hier zijn aan de linkerkant de muurdoorvoeren voor de lampen geplaatst.

 

De meeste muur-doorvoeren hebben een diameter van 9 centimeter. Ik wilde eerst een diamantboor kopen/huren om ronde gaten te zagen.

Uiteindelijk alles toch met de haakse slijper gedaan. Dat gaat prima als je de elementen onder of bovenaan de steen plaatst. Met wat cement zijn de elementen vastgezet zodat ze straks met het storten van beton op hun plek blijven zitten en het beton niet wegloopt via de ruimte rondom het element.

De zesde laag staat erop.

In de zesde laag is de flens voor het rolluiksysteem geplaatst.

 

Er onder ligt de inspuiter die naar de aanzuiger aan de overkant gaat om de bodem van de

nis schoon te houden.

 

De inspuiter zit iets te dicht tegen het rolluiksysteem, een foutje omdat ik op het laatste moment de bodem van de nis hoger wilde en niet keek naar de ruimte nodig voor de rolluik diameter. De bodem komt straks tot net onder de inspuiter.

De zevende laag is geplaatst met daarin op de kop de inspuiters. De berg slangen op de kant neemt maar toe, deze gaan we later ingraven als de opening naar de kelder wordt gemaakt.

De achtste en laatste laag van de buitenmuur is geplaatst.

 

Onderaan zie je de nismuur die ongeveer 1 steen lager is dan de buitenmuur.

 

Op de rolluiknismuur komen straks platen die steunen op een rvs balk vlak voor de achterwand. Hierdoor ontstaat een soort bank in het water.

 

Het rolluiksysteem komt via een kleine gleuf tussen de rvs balk en de achtermuur langs de achterwand omhoog.

Ook de trap is geplaatst. Met de haakse slijper (23 centimeter blad) zijn de stenen in de juiste vorm gezaagd. Het is belangrijk de stenen aan de muur vast te zetten met wat cement. Ik was een hoeksteen vergeten en die begon prompt te schuiven toen er beton in werd gestort. Met een houten plaat kon dat worden vastgezet.

 

De onderste tree is 45 centimeter hoog, de tweede en derde 35 centimeter. De onderste en tweede trede zijn 37 centimeter breed.

 

De treden en eerste twee lagen tussen de treden zijn gevuld met beton. De rest tussen de treden is gevuld met stabilise.

Op zaterdag hebben we met zn tweeen de muren volgestort met beton. De betonpompman was knap chagerijnig omdat het beton met buizen over de grond moest worden aangevoerd. De tuin was een modderpoel wat ook niet echt hielp om zn gemoed te sussen. Nu was de vorige keer de betonpompman ook al niet zo gezellig; het zal wel beroepsdeformatie zijn. Gelukkig hadden wij er wel zin in en stoorden we ons er niet te veel aan. Binnen de twee uur waren de muren gevuld.

 

We hebben eerst de buitenmuur gevuld. De betonpompman bestuurt de doorvoer van beton. In het begin morstte we best wel wat, je moet iets eerder roepen te stoppen omdat er nog een golf komt als de pompman de doorvoer stilzet.

 

Als je bij het eerste punt begint loopt het beton naar beide kanten weg (S4). Daarna werkt het het handigste om achteruit te werken, je stort beton tot de bovenste steen vol zit, en trekt de slang dan terug naar de volgende steen. Als je het vooruit probeert te vullen dan stoot je telkens de kop van de buis aan de stenen en gaat er weer een golf beton over de rand.

 

In de bochten moet je wat voorzichtiger zijn. Bij de eerste bocht spoot ik tegen de wand van de bovenste steen, die daardoor van positie verschoof. Daarna ging het beter door voor de bocht te vullen en dan na de bocht, het beton in de bocht loopt dan bijna tot aan de bovenkant vol.

 

Je kunt niet alle stenen precies volkrijgen, het beton zakt iets in omdat het in de muur doorloopt. Als je even wacht en dan het laaste stukje probeert te vullen, dan gaat er beton over de rand. Een beetje beton geven is lastig. Ook is het best zwaar, de slang met beton weegt best wel wat kilo`s dus die til je niet even op om nog een paar centimeter te vullen. We hebben een kuip met beton laten vullen, die gebruikten we om de laaste stukjes mee te vullen.

 

Zet met het storten een brilletje op, het kan behoorlijk spetteren.

 

Na het storten zijn we gaan poetsen om de muren en elementen schoon te maken van de betonspetters. Als die hard worden is het moeilijker om de isolatie vlak te plaatsen.

Stabilise buiten de muren

Na de muren zijn eerst de slangen zo goed mogelijk recht gelegd op de bodem buiten de muren. Achteraf bleek dat het eigenlijk handiger is om dit te doen op moment van plaatsting van de elementen, dan kun je er beter bij. Ook moet je dan alvast een deel van de sleuf graven waarin de leidingen naar de technische installatie gaan lopen, dan voorkom je dat een kluwe slangen tegen de wand blijven liggen waardoor je de ruimte aan de buitenkant niet kunt vullen met stabilise.

 

Ik heb in totaal 10 m3 stabilise gestort om de bodem van de roluiknis met 60 centimeter op te hogen en de ruimte buiten de muren te vullen. Alleen als je met meerdere personen bent kun je deze hoeveelheden ter plekke laten storten en verwerken; alleen gaat niet. Ik haalde de stabilise per 1/2 m3 bij de lokale bouwhandel op en storten dit met emmers achter de wanden. Voordeel is dat je voorzichtig de slangen kunt inbedden.

 

De hoeveelheid stabilise wordt bepaald door de marge rond de buitenmuren. Het ontwerp en het gegraven gat was gebaseerd op 20 centilmeter marge per zijde. Achteraf vond ik dat erg ruim, er gaat nu voor ongeveer 800 euro stabilise in. Het probleem bij het graven van het gat is echter de vloerplaat, deze moet iets uitsteken voor de manoeuvreerruimte van de muren en missschien om de druk van de muren niet volledig op de buitenkant van de plaat te zetten. De volgende keer zou ik het gat 5 centimeter per zijde ruimer graven en afsteken als het problemen biedt met de opbouw van de muren. Vlak voor het storten van de vloerplaat zou ik dan een ruimte maken om de vloerplaat wat groter te trekken. Als je dat een dag doet voor het storten is de kans op instorting gering.

 

 

De stabilise is gestort rond de buitenmuren. Daarmee komt ook een einde aan de periode dat je toch bang bent dat de wanden van de afgegraven tuin instorten.

 

Achter de hoop zand zie je de sleuf waardoor de slangen lopen die naar de technische ruimte gaan.

 

Op de stabilise komt nog de elektra kabel te liggen. Dat is een speciale kabel met 19 kanalen die van de technische installatie naar de put loopt. Eigenlijk had deze bij de slangen kunnen liggen, maar ik had deze te laat aangekocht.

 

De slangen die uit de stabilise steken zijn de slangen die naar de lampen lopen. Deze gaan straks met de afwerking naar de put lopen waar alle elektra wordt gekoppeld.

Copyright © All Rights Reserved