Eerste laag

Zwembad de Kuip

De eerste laag

De eerste laag Stepoc wordt op funderingsblokken geplaatst. Deze funderingsblokken zijn betonnen blokken van 39 centimeter breed en 19 centimeter hoog. De funderingsblokken zet je waterpas met specie of stabilise. Het wordt afgeraden eerst alle funderingsblokken te plaatsten en vervolgens de Stepocs, bij de Kuip plaatsten we telkens 4 funderingsblokken, vervolgens de Stepocs en weer door naar de volgende set. Het op de juiste hoogte plaatsen ging prima met de spandraden die eerder waren uitgezet.

 

De funderingsblokken staan op ongeveer 3 centimeter stabilise, de blokken zijn 19 hoog. Het beton voor de vloerplaat komt ongeveer 3 centimeter boven de onderkant van de Stepocs.

 

Tijdens het stapelen van de eerste laag worden direct de ijzers geplaatst voor de verbinding tussen de vloerplaat en de muren. Deze liggen op het onderst bewapeningsnet en dienen ook als afstandhouder voor het bovenste net.

 

Voordat de Stepocs werden geplaatst is het eerste net op betonnen blokjes geplaatst. Het eerst plaatsen van het net had als voordeel dat je het redelijk ruim kon plaatsen, als er een stuk net in de weg zat voor een funderingsblok, dan kon je het wegknippen. Dat werkt makkelijker dan eerst de muur plaatsen, en dan het net op maat knippen.

 

Het plastic is geplaatst om te voorkomen dat het beton straks uitdroogt met het storten. Daar waar de funderingsblokken staan wordt een gat gemaakt om de stabilisee op de grond te zetten. Er waren wat problemen door de regen, als de stabilise in een plas kwam te staan dan zakte het funderingsblok omlaag door het gewicht van de Stepoc. Gelukkig regende het maar even en was het met een dweil snel op te drogen. De dag erna is de stabilise hard, de blokken staan daarmee stevig op hun funderingsblokken.

Vanaf de bovenkant kijk je door de stepocs heen. Als de betonplaat wordt gestort dan vult een klein stukje van de onderkant van het Stepoc blok zich met beton, ongeveer 3 centimeter. De vloerplaat bestaat dus uit de bodemplaat en een eerste laagje beton in de muren. Je moet de muren niet volstorten als er beton overblijft, je kunt dan niet meer de verticale ijzers op de juiste manier plaatsen.

De eerste laag Stepoc is geplaatst, alle netten en ijzers tussen vloer en muur zijn opgebonden.

Na de eerste rij Stepocswordt de tweede rij geplaatst. Het gewicht van de tweede rij houdt de eerste rij op zijn plek tijdens het storten van het beton. Ook het tweede net geplaatst op de afstandhouders van 9 centimeter. Deze afstandhouders zijn twee meter breed in de vorm van een driehoek en worden om de meter geplaatst. Alles is nu gereed om de vloerplaat te storten.

 

Het plaatsen van de tweede Stepoc rij gaat makkelijk; binnen de twee uur stonden de blokken (60 stuks) op hun plek en was de bewapening in de muren aangebracht. De blokken worden gewoon gestapeld, het is net lego.

Copyright © All Rights Reserved