Uitzetten bak

Zwembad de Kuip

Uitzetten van de bak

Nadat het gat is uitgegraven moet je gaan bepalen op welke positie je de muren van het zwembad gaat plaatsen. De muren moeten haaks op elkaar staan en gelijke zijdes moeten even lang zijn. Ook moeten de wanden straks verticaal omhoog worden opgebouwd. De eerste stap hiervoor is het uitzetten van de bak met spandraden. Als alle maten kloppen, en je bouwt de bak langs deze draden op, dan heb je straks een bak die rechthoekig is en waarvan de muren verticaal staan.

 

 

Voor het opzetten van de eerste laag Stepoc blokken heb ik een metselaar gevraagd. De Stepoc blokken worden daarna op de eerste rij gestapeld zonder mortel, het is belangrijk dat de eerste rij horizontaal / waterpas staat. Samen met de metselaar hebben we in vier uur tijd de bak uitgezet volgens de bovenstaande tekening.

We hebben eerst de lijnen uitgezet boven de grond. Buiten de hoeken sloegen we drie piket paaltjes in de grond waar horizontaal twee planken op werden vastgezet. Op de planken werd met spijkertjes een lijn gespannen naar de overliggende zijde. Als je dat voor alle vier de hoeken doet dan zweeft de afmeting van de bak dus boven het gat.

De controles die je dan doet is eerst verticaal te kijken of de bak in het gat past. We hebben het na de eerste poging 15 centimeter verschoven om wat terrein te winnen voor het terras aan een zijde. Daarna kijk je of de zijdes de maten halen die je hebt berekend, en kijk je of de draden haaks staan. Tenslotte meet je de twee diagonalen op, als die gelijk zijn staan de draden haaks. Het is even puzzelen als de diagonalen niet kloppen, gelukkig was de metselaar ervaren en had hij het binnen 10 minuten voor elkaar.

Daarna hebben we de methode herhaald door beneden in de bak dezelfde constructie op te zetten. We gebruikten een waterpas en stalen buis om op dezelfde posities uit te komen, dit had ook met een looddraad gekund. Na een kleine correctie stonden de draden ook correct op de bodem van het gat.

Na het uitzetten werd het weer een paar dagen slechter. Ik had de folie al gekocht die straks onder het beton wordt gelegd om ervoor te zorgen dat het water niet uit het beton loopt. Ik heb de folie in de bak gelegd waarbij de randen omhoog staan met behulp van bakstenen. Als het heeft geregend schep ik het water in een plastic kuip waar de Gardena pomp het via de tuinslang uit de bak pompt. Ik hoop zo te voorkomen dat de bodem niet te modderig wordt voor als we weer verder kunnen.

Copyright © All Rights Reserved