Vloerplaat

Binnen een half uur hadden we de eerste 8 m3 in de bak liggen. Terwijl de cementwagens bij de pomp worden omgeruild, maken we de vloer glad. Dit gaat makkelijk met behulp van een rioolbuis die we langzaam op en neer bewegen en langzaam naar achter trekken. De steentjes verdwijnen hierdoor onder het oppervlak. Achteraf zie je heel licht de afdrukken van de bewegingen, maar het is praktisch glad. Vroeger ging men na een paar uur drogen de vloer glad strijken (polijsten) zodat er de liner op een strakke ondergrond kwam te liggen. Tegenwoordig is er een isolatie die je op de vloer legt die deze kleine streepjes opvangt. Daarnaast zorgt de isolatie (naast isolatie) ook voor een zachte ondergrond van bodem en wanden.

Nadat ook de tweede wagen was gelost was dit het uiteindelijke resultaat. De hoeveelheid beton was precies goed, er staat 3 centimeter beton boven de steunen waarop de Stepocs staan. In 2 en een half uur lag het beton in de bak en was iedereen weer vertrokken. Na zes uur was het beton al redelijk hard, de volgende morgen hebben we er een voorraad Stepocs op geplaatst om verder te gaan met de bouw van de wanden.

 

Zwembad de Kuip

Het storten van de vloerplaat

Op zaterdagmorgen hebben we de vloerplaat van de Kuip gestort. De afstand van de weg naar de Kuip is ongeveer 50 meter. Met behulp van een city pomp wordt het beton uit de cementwagen naar het zwembad gepompt.

Een city pomp kan op twee manieren het beton verpompen. Via een soort kraan door de lucht, wat bij ons niet mogelijk was door de bomen die in de weg stonden en te hoog waren. De andere manier is via slangen over de grond, wat voor de Kuip is gebruikt. De hulptroepen waren hier niet zo blij mee, het is wat harder werken om de slang te controleren, die moet getild worden in plaats van dat ie in de lucht hangt.

Op de foto zie je op de wagen de rode kraan liggen die niet is gebruikt. De cementmolen stort het beton in de bak van de city pomp, die het via de slangen over de grond naar het zwembad brengt. De cementwagen kon maximaal 8 m3 beton transporteren, we hadden er twee nodig om aan de 16 m3 te komen die nodig waren voor een vloerplaat van 25 cm dik.

Het beton storten hebben we met drie man gedaan. De eerste richt de slang naar de plekken waar het beton moest komen. Het beton is vrij vloeibaar (S4, zie Benor), en stroomt vrij makkelijk uit en nivelleert al bijna automatisch. De andere twee van het team stampen het beton eerst onder de Stepoc blokken door zodat de plaat ook buiten de muur goed doorloopt. Binnen de bak hoef je vrij weinig beton te verplaatsen, je ziet vrij goed waar het te weinig is. Met de infrarood houden we in de gaten dat we overal even veel storten. Ook hebben we een trilnaald gebruikt om de lucht uit het beton te krijgen. De metselaar heeft geholpen met het storten. Voordeel van iemand inhuren is dat je wat ervaring hebt, maar hij nam ook de infrarood en trilnaad mee, welke je anders moet huren om de plaat goed te krijgen.

Copyright © All Rights Reserved