Grondwater

Zwembad de Kuip

Grondwater

De hoogte van het grondwater speelt een rol bij zowel de plaatsing van kunststofbaden als bij zelfbouwbaden. Een van de overwegingen voor ons om geen kunststofbad te nemen is het risico dat het grondwater een leeg kunststofbad omhoog kan drukken. Misschien dat ik het mis heb, ik kan me niet voorstellen dat dat kan als het bad vol zit.

 

Voor aanvang van de bouw van het bad moet je onderzoeken of het grondwater boven de onderkant van de bodemplaat uitkomt. Als dit zo is zal het gat zich vullen met water en kun je niet bouwen. De oplossing is de grond te bemalen gedurende de bouwperiode.

 

Om te toetsen wat het grondwaternivo is kun je een proefboring laten uitvoeren. Ze kunnen bv met een boor een gat tot op bv 2 meter diepte boren en kijken dan of het zich vult met grondwater. Nu is het voor mij ook een soort spel om als je het bad zelf wilt bouwen, dat je dan zo min mogelijk gebruik probeert te maken van derden. Ik probeer een risico in te schatten en kijk ook naar de kosten. Nu, ik heb het niet onderzocht maar ik denk niet dat ze voor onder de 150 euro langskomen om te boren. Onze tuin ligt op een heuvel, ik denk dat het grondwater hierdoor niet hoog staat. Uiteindelijk heb ik zelf het gat gegraven, het kostte me een uurtje. Achteraf vind ik de afhandeling van dit soort punten best wel grappig. Ik heb toch een paar uur nagedacht en gezocht op internet hoe het op te lossen zonder externe hulp, uiteindelijk had je in die tijd gewoon het gat kunnen graven.

 

Op de linker foto zie je de eerste laag van het zwembad (het zwemwateroppervlakte) die we hebben uitgegraven om te kijken of de maat en positie klopte. Ook was het als een soort test om te kijken hoe zwaar het was om het zelf te graven.

 

Tegelijkertijd hebben we links achteraan een put gegraven die 30 centimeter lager kwam dan de bodemplaat. Deze bleef droog dus gingen we ervan uit dat het grondwater nog lager stond.

 

Achteraf gezien had het graven van de put nog een voordeel. Na een week of twee was er een dag met heftige regenbuien. We waren in ie periode ook bezig met de tuin, en via een tijdelijke geul liep al het regenwater uit de tuin het zwembad in. Aan het einde van de dag stond er ongeveer dertig centimeter water in het zwembad, de put put was helemaal onder water verdwenen.

 

Eerst heb ik emmers water eruit gehaald en die met een kruiwagen afgevoerd. Het schoot alleen niet op, het waterpeil daalde langzaam. Op enkele plekken kwamen kleine holtes in de zijwand waar het water tegenaan klotste. Ik was bang dat dit het begin was van instortende zijwanden. De volgende morgen heb ik direct een vuilwaterpomp van Gardena gekocht. Deze kan tot 3 centimeter boven de bodem water aanzuigen en afvoeren via een tuinslang. Deze pomp heb ik in het grondwatergat op de bodem gezet en binnen een paar uur was het zwembad droog en de put bijna leeg. De pomp is later veel gebruikt om regenwater af te voeren. Alternatief hiervoor is de bodemput, maar daar heb je weinig aan zolang de technische installatie nog niet werkt.

 

Wat ik daarna anders gedaan heb is het bodemverloop aangepast. Eerst was het bij de randen wat dieper, waardoor het water tegen de randen stond en de wanden begonnen af te kalven. Daarna heb ik de randen wat hoger gemaakt, en de bodem iets meer richting de put laten aflopen.

Copyright © All Rights Reserved