Ontwerp

Zwemdiepte

 

De 8 lagen Stepoc geven een beschikbare hoogte van 160 centimeter. Daar boven op komt de boordsteen. De waterlijn komt bij een skimmerbad (in tegenstelling tot een overloopzwembad) niet boven de onderkant van de boordsteen uit. Je kunt kiezen voor een normale of een hoge waterlijn, waarmee je voor een bepaald type skimmer kiest. In geval van een hoge waterlijn komt de waterlijn ongeveer 7 centimeter onder de onderkant van de boordsteen uit (er bestaan boordstenen met een overhangende neus waardoor dit ongeveer 3 centimeter kan worden). Dus de 8 lagen Stepoc geven 160 centimeter ruimte, min de 7 is 153 centimeter. Verder verlies je hoogte omdat de eerste laag Stepoc stenen 3 centimeter in de vloerplaat komt te staan. Ook kozen we ervoor om 2 centimeter isolatie op de bodem te leggen. De zwemdiepte is dus uiteindelijk 148 centimeter.

 

 

De bodemplaat

 

Op internet zie je veel verschillende diktes voor bodemplaten. Nu gaat het niet alleen om de dikte, maar ook om de kwaliteit van het beton en de bewapening. Uiteindelijk gekozen voor een bodemplaat van 25 centimeter.

 

Op advies is de bodemplaat voor het zwemdeel en de rolluiknis uit 1 stuk gegoten. Het alternatief was een hogere bodemplaat voor de rolluiknis. Tijdens de discussie over de bewapening werd dit afgeraden. Om niet de hele rolluiknis met liner te hoeven te behangen, wordt de rolluiknisput volgestort tot ongeveer 1 meter onder de boordtegel. Een deel hiervan is gedaan met beton dat over was na het volstorten van de muren.

 

 

 

Diepte van het te graven gat

 

Eerst moet je berekenen wat de hoogte van de hele constructie is : een vloerplaat van 25 centimeter, 8 lagen Stepoc (min 3 centimeter) plus een boordsteen van gemiddeld 4 centimeter is 186 centimeter. We wilden echte het zwembad iets boven de grond uit laten steken en daarom de diepte van het gat vastgezet op 173 centimeter.

 

 

Andere maten

 

Het ontwerp is verder uitgewerkt met allerlei andere maten die later nodig zijn. Eerst de inhoud in liter water berekend, omdat je dit nodig hebt om de capaciteit van je pomp vast te stellen, het aantal putten, inspuiters en skimmers. Met behulp van de waterlijnhoogte en de eisen van het rolluiksysteem kun je berekenen hoe hoog de rolluiknismuurmoet zijn ( het rolluik mag het niet raken, daar zijn minimum marges voor). Daarna een trap uitgetekend, aantal Stepocs berekend en het aantal vierkante meters muur. Met het aantal vierkante meters muur kun je berekenen hoeveel liter beton je nodig hebt om de muur te vullen (150 liter per vierkante meter igv Stepoc). De trap hebben we aangepast en schuin in de hoek gebouwd.

De leverancier adviseert een marge van 10 centimeter om de rol. De diameter van de rol wordt bepaald door de lengte van de het zwembad en de rolluiknis. In de handleiding stond een tabelletje, bij 12 meter lengte had de rol een diameter van 58 centimeter. Later leerde ik dat het ook belangrijk is dat je de rol beter wat dieper kunt stoppen dan op de tekening staat. Punt is dat in de rolluiknis de skimmers worden geplaatst, als je de rol zo hoog plaatst zoals op de tekening, dan remt de bovenkant van de rol bijna het water dat van rechts komt aanstromen door de wind en de inspuiters. Ook als het rolluik niet helemaal oprolt dan houden de eerste lamellen de doorstroming tegen. Het is beter het rolluik iets dieper te plaatsten, in de Kuip heb ik het tien centimeter dieper laten zakken. Dit bleek in geval van een zitbank ook nodig, de zitplaat moet onder de skimmers uitkomen en mag de bovenkant van het rolluik niet raken.

 

In eerste instantie kozen we ervoor om het rolluik volgens bovenstaande plaatje in te bouwen. Het nadeel is echter dat de stalen buis (waar de planken op staan) beperkingen met zich mee brengt. Je kunt alleen je hoge waterlijn halen als de stalen buis hoog wordt geplaatst. Hierdoor moet je boordsteen rond de nis omhoog (een soort traptrede). Daar bestaan oplossingen voor in de vorm van geleide systemen, maar dat ziet er erg duur uit.

 

Het is makkelijker om van de nis een bank te maken, dan ligt de stalen buis bijna tegen de achterwand in het water en heeft het geen impact op de hoge waterlijn. Het rolluik komt dan door de spleet tussen achterwand en stalen buis omhoog. Op de buis en de kop van de nismuur leg je platen waarop je in het water kunt zitten.

Zwembad de Kuip

Het ontwerp

Op het internet staan heel veel fotos van zwembaden maar geen bouwkundige tekeningen. Ik heb er zelf eentje gemaakt in excel welke allerlei maten berekent. Het bleek achteraf een erg handig hulpmiddel te zijn.

 

 

Oppervlaktematen van het bad

 

 

Tijdens de zomervakantie zijn we door Griekenland getrokken en hebben we veel zwembaden bekeken. We hebben hierbij goed op de maten gelet; uiteindelijk ging onze voorkeur uit naar een bad van 4,50 bij 10 meter. Dat paste prima in de tuin en er was nog genoeg ruimte voor de terrassen eromheen.

 

Het leek ons handig om de definitieve maat te laten bepalen door de maten van de Stepoc blokken. We wilden niet blokken op maat zagen om een bepaalde maat te bereiken. In het eerste ontwerp bestond het zwembad uit twee delen, een zwemdeel en een compartiment waar het rolluik in wordt verborgen. Later is dit aangepast waarbij de rolluiknis een soort zitbank in het water is geworden.

 

 

Op de tekening zie je alle Stepoc blokken die nodig zijn voor de eerste laag op de bodemplaat. In excel staan in een tabelletje het aantal stenen per zijde en het aantal rijen. Op deze manier ken je het aantal te bestellen stenen. Dat werkte perfect, op de ongeveer 520 stenen bleven er 3 over toen het bad af was. Ik had wel 10 stenen breuk en snijfouten meegerekend, wat achteraf gezien wel nodig is.

 

Met deze maten kun je de binnen- en buitenmaten van je bad berekenen. Om 10 meter zwemwater te krijgen tekende we 17 Stepocs op een rij, in totaal 10,20 meter. Door de dwarsmuur verlies je de dikte van een steen (24 centimeter). De breedte ging makkelijk, 8 volle stenen min 1 keer de muurdikte van 24 centimeter) gaf een zwemwater van 4,56.

 

Het berekenen van de maat heeft een hele poos vastgezeten op de rolluikbak. Als je begint vindt je het wel chique om een rolluikbak onder water te hebben. Tot je hoort dat je daar ook een leuk autootje voor kunt kopen. Daar schrokken we van, allerlei alternatieven gezocht maar we wilden geen rol op de rand van het zwembad. Uiteindelijk toch voor een rolluik in het water gekozen.

 

 

Oppervlakte van het te graven gat

 

De binnenmaat van het zwemwater is 9,72 bij 4,56. De buitenmaat van de hele bak kun je dan berekenen, de muren zijn 24 centimeter breed dus de buitenmaat van de hele bak is 10,20 bij 5,04. Het te graven gat wordt iets groter gegraven dan de buitenmaat van je bak. Als je dan de vloerplaat stort dan steekt deze uit en heb je manouvreerruimte om je bak goed neer te zetten. De meeste nemen een extra marge van 20 centimeter per zijde. Neem dit niet te ruim; je moet straks alle ruimte buiten de muren vullen met stabilise.

 

De binnenmaat van het zwembad en de maat van het te graven gat hebben we eerst in de tuin uitgezet. Dit was handig omdat we zo ook konden zien of de terrassen die overbleven de goede maten haalden. Met wat geschuif is het terras aan de zonzijde drie meter breed worden, voldoende voor een stretcher en loopruimte.

 

 

Dwarsdoorsnede van het bad

 

 

De volgende stap was het bepalen van de diepte van het zwemwater. Bij de meeste buitenbaden is het zwemwater tussen de 140 en 150 centimeter diep. Nog dieper is lastig te verwarmen. Een Stepoc steen is 20 centimeter hoog, dus na wat gereken een eerste tekening gemaakt met 8 rijen Stepoc.

Het Rolluik

Het duurde lang voordat het ontwerp klopte omdat we niet precies konden achterhalen wat de impact was van de maten van de rolluiknis. Het begin is eenvoudig, je bepaalt hoe je het rolluik wilt verbergen, de meeste brochures laten daar voorbeelden van zien. Voor de Kuip kiezen we ervoor om het in een aparte nis te zetten.

 

De meeste informatie gaat over het soort lamellen, iets wat nog niet heel belangrijk is als je de bak gaat bouwen. Voor het ontwerp was het belangrijker om de maten van het systeem te begrijpen. Nu, dat was lastig om te vinden. De rolluiksystemen mogen van de leverancier alleen door een professioneel installateur worden geplaatst. Dus de meeste documentatie bestaat uit prachtige foto`s van lamellen die langzaam wegschuiven met op de achtergrond de Middelandse zee, maar geen informatie over het inbouwen want dat doet de installateur. Wel nog onderzoek gedaan naar zelfinstallatie in Frankrijk en Duitsland. Daar is het wel mogelijk maar vond het risico te groot igv defecten. Ik wilde in deze fase nog geen rolluik installateur contracteren, dus via google gezocht en vond de installatiehandleiding met het volgende plaatje.

Copyright © All Rights Reserved