Inbouwonderdelen bak

Het aantal lampen is een persoonlijke keuze, meestal plaatst men 2 stuks op de zijde waar je naar het zwembad kijkt. De positie van de verlichting is 55 centimeter onder de boordsteen.

Zwembad de Kuip

Inbouwonderdelen

In de zwembadbak worden specifieke onderdelen ingebouwd voor de aanvoer en afvoer van water. Via inspuiters wordt het water in het zwembad gespoten. Via de aanzuiger en de skimmers wordt het water afgevoerd. De aan- en afvoer van water gaat naar de technische ruimte waar het water wordt gezuiverd.

 

Ook worden onderdelen ingebouwd in de zwembadbak zoals bijvoorbeeld de stofzuigeraansluiting, lampen of de wachtbuis voor aansluiting van de elektra voor het rolluik.

 

 

Inspuiters

De inspuiters staan in de richting waar meestal de wind naartoe waait. Tegenover de inspuiters staan de skimmers die het water en het vuil opvangen en afvoeren.

 

Een inspuiter heeft een doorvoercapaciteit van 6m3/uur. Het zwembadwater moet in 4 tot 5 uur worden rondgepompt. De inhoud van de Kuip is 69 m3. Een pomp met voldoende capaciteit zou dus voldoende hebben aan drie inspuiters (3*6=18 m3/uur, dus in 4 uur tijd kan 72 m3 door de inspuiters.

 

We vonden op internet ook andere normen zoals 1 inspuiten per 30 m3 zwembadwater; dat zou betekenen 3 inspuiters. Weer ergens anders werd de stelregel gebruikt van 2 inspuiters per skimmer. Een isnpuiter kost 16 euro, de kosten zitten in de slang (5 euro per meter).

Uiteindelijk kiezen we voor vier inspuiters, drie in het zwemdeel en 1 in de rolluiknis.

 

De positie van de inspuiters is 20 tot 40 centimeter onder de boordsteen. Hoe dieper de inspuiters, hoe moeilijker het is om het bad winterklaar te maken. Hoe hoger de inspuiters, des te groter het risico dat ze geluid maken als ze de waterstand naderen. We kiezen voor een hoge waterlijn, 7 centimeter onder de boordsteen. Als we kiezen voor een diepte van 20 centimeter, staat er nog 13 centimeter water boven de inspuiter.

 

 

De skimmers

Een zwembaden waarbij het water over de rand loopt heet een overloop zwembaden. Een zwembad waar het water onder de boordsteen staat heet een skimmer zwembad (en maakt gebruik van skimmers). Er bestaan gewone skimmers en hoog waterlijnskimmers. Bij gewone skimmers kan de waterlijn tot ongeveer 15 onder de boordsteen staan, bij een hoog waterlijn tot ongeveer 7 centimeter onder de boordsteen. Voor de Kuip kiezen we voor een hoge waterlijn.

 

Een skimmers heeft / kan meerdere functies hebben:

 

1. Ze voeren het afval af wat door de inspuiters richting de skimmers wordt gebracht. Het afval verdwijnt grotendeels in een mandje wat je kunt legen. Ook belanden hier de ongewenste zwembadgasten zoals vliegen en kikkers.

 

2. Ze voeren het water af naar de technische installatie voor zuivering.

3. Er kan een overloopfunctie bestaan die bijvoorbeeld het teveel aan regenwater afvoert naar het riool.

 

4. Er kan een automatische nivo regelaar in worden geplaatst die het water bijvult als de waterstand te ver daalt. In geval van een automatisch rolluik stelt de leverancier dat dit verplicht is, ik ben er echter niet van overtuigd en heb het uiteindelijk niet gedaan. Ik denk dat de leverancier wil voorkomen dat het rolluik tegen de rolluikmuur stoot als het water te ver daalt. Nu, ik denk dat als je het rolluik opent, altijd controleert of het waternivo correct is. Ik ben meer vrees voor het automatisch bijvullen; als daar een defect is kun je ongezien over een langere periode water bijvullen wat direkt weer in het riool verdwijnt.

 

De meeste zwembadbouwers hanteren de norm van 1 skimmer per 30-40 M3 zwembadwater. De positie van de skimmer is recht tegenover de wand met inspuiters, dus in de wand waar meestal de wind naartoe waait. De skimmer wordt 2 tot vier centimeter onder de boordsteen geplaatst.

De aanzuiger

De aanzuiger is de vervanger van de bodemput. Nadeel van een bodemput (plaatje rechts) is de wat lastige manier van inbouwen en de randen die ontstaan waar de schoonmaakrobot last van kan hebben.

 

In elk zwembad moet minimaal 1 aanzuiger komen. De aanzuiger staat in de wand, en 20 centimeter boven de vloer. Als je hem in de wand van de inspuiters zet, ontstaat er ook een soort circulatiesysteem doordat water via de overkant over de bodem terug wordt aangetrokken. In de Kuip plaatsen we er twee, 1 in het zwemdeel en 1 In de rolluiknis.

Het stofzuigergat

Voor het onderhoud van het bad zijn allerlei varianten stofzuigers verkrijgbaar. Er bestaan robots die net zoals de onafhankelijke grasmaaiers zelf de vloer en soms muren aflopen. Je kunt ook een aansluiting voorzien in de muur waar je op een bijna traditionele manier de kop van de stofzuigerslang aan koppelt om te gaan schoonmaken. De pomp in de technische ruimte functioneert dan als de stofzuiger.

 

Het stofzuigergat wordt in het midden van de lange zijde geplaatst op 20 tot 40 centimeter diepte. We zetten het op dezelfde hoogte als de inspuiters, op 20 centimeter diepte.

De verlichting

Het rolluiksysteem

Je moet eigenlijk bij het ontwerp van het zwembad al een keuze maken voor het rolluiksysteem. Je kunt rolluiken op de kant zetten, en op vele manieren in het water inbouwen. In geval van inbouw, dan moet je vrij vroeg een keuze maken voor een leverancier. Dit omdat een rolluik leverancier oplossingen biedt om de kabeldoorvoer in de muur in te bouwen. Dit vroege moment om te kiezen vond ik niet prettig. Het is een relatief grote investering, dus je wilt dit goed uitzoeken. Ook stelt het eisen aan je ontwerp, dus je kunt moeilijker switchen als de bak eenmaal af is.

 

 

We hebben een voorlopige keuze gemaakt voor een AquaTop afdekking; maar eigenlijk omdat er weinig alternatieven zijn. Op internet vond ik een installatie-handleiding voor AquaTop. Hierin beschrijven ze per manier van inbouwen welke voorzieningen je moet plaatsen bij de bouw van de bak. In ons geval moeten we een inbouwflens inbouwen in het verlengde van de as van de rolluikmotor.

 

 

Het volgende plaatje geeft een overzicht van de verschillende inbouwelementen met de daarbij horende maten.

Oorspronkelijk had ik de slangen op 63 mm gezet, wat het mede mogelijk maakte om verschillende elementen zoals inspuiters en skimmers symmetrisch te koppelen. Het voordeel is dat er minder meters slang nodig is, wat de kosten drukt.

 

Op advies van de onderdelen leverancier hier toch vanaf gezien en weer terug gegaan naar 50 mm waarbij alle elementen hun eigen slang naar de technische installatie krijgen. Hierdoor staat de mogelijkheid om instrumenten individueel te gebruiken als je bijvoorbeeld de slangen goed wilt doorspuiten. Ook kwam ik erachter dat het qua kosten niet veel scheelt met de eerste situatie. Als je slangen van 63 mm neemt, dan wordt ook je hele technische installatie in 63 mm uitgevoerd, inclusief de kranen. Deze extra kosten kun je ook drukken door over te stappen naar de tweede methode met individuele slangen. Ik heb het verder niet doorgerekend.

Muurdoorvoer

Net boven de bodem van de rolluiknis komt een muurdoorvoer met het zwemdeel. Dit is voor de zekerheid; stel dat om een reden het waternivo sterk daalt, dat dan het waterpeil in de rolluiknis ook daalt. Dit om de druk op de nismuur gelijk te houden.

Drainage/put

Over de aanleg van drainage bij een zwembad was weinig informatie op internet te vinden, en het was tegenstrijdig. Mijn zwembad coach adviseerde het wel te doen om zo het water wat rond de bak in de stabilise wegzakt af te kunnen voeren.

 

Daarnaast wees hij me op het risico dat op langere termijn blazen achter de liner kunnen ontstaan door vocht. Dit kun je voorkomen door een 30 mm holle pvc buis achter de liner te plaatsen die naar de put loopt zodat het vocht weg kan lopen.

 

Hij combineerde de drain en dit systeem door een pvc put te plaatsen waar aan de onderkant de drain op uit komt. De buis die het vocht van achter de liner moet uitvoeren komt halverwege de put binnen. In de put kun je een pomp plaatsen die het water afzuigt, of je kiest ervoor een pomp erin te laten zakken als het nodig is. In de put wordt ook alle elektra geplaatst voor verlichting en het rolluik. De elektra zit in de bovenkant van de put boven de afvoer naar het riool. De put is aan de bovenkant afgesloten door een afneembaar deksel.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved