Blokken en bewapening

Tijdens de zoektocht op internet vond ik relatief goede informatie over de bewapening van de vloerplaat maar weinig informatie over de bewapening van de muren. Het gaf een wat onrustig gevoel, hoe kun je nu zeker zijn dat het zwembad heel blijft? Nu, dat weten we nog niet, maar we denken wel dat we er het beste voor hebben gedaan.

 

De vloerplaat voor een zelfbouw zwembad is 25 centimeter dik. Hierin gaan netten van 150/150/8, dat wil zeggen de ijzers hebben een diameter van 8mm, en roosters van 15 bij 15 centimeter. De netten die wij hebben gebruikt waren 5 bij 2 meter, die passen mooi in de breedte van het zwembad (4,56).

 

In de vloerplaat van 25 centimeter plaats je twee netten, het eerste net plaats je op afstandhouders (dunne betonnen bakstenen) op 3 centimeter boven de grond. Op het eerste net plaats je opnieuw afstandhouders (ijzeren puntvormige driehoeken), en daar leg je het tweede net op. Het tweede net moet minimaal 3 centimeter onder de vloeroppervlakte zitten. De netten worden vastgezet (met binddraad of wraps) om te voorkomen dat ze verschuiven door het lopen/betonneren; daarna heeft het vastzetten geen functie meer. Naast de bewapening speelt de betonsoort een belangrijke rol, daarover later meer.

 

Het internet gaf weinig informatie over de bewapening van de muren. De bewapening bij zelf metselen blijft onduidelijk; misschien dat er horizontaal in de voeg murfor wordt geplaatst, een soort van mini wapeningsnet. Er staan ook genoeg foto's en filmpjes op het net wwweb waar de muren niet worden bewapend.

 

In geval van polystyreen blokken worden horizontaal 1 of 2 staven gelegd van 6 mm, verticaal van 8 of 10 millimeter. De verticale ijzers worden rechtop in de bodemplaat geboord (of geklopt als het beton nog niet hard is). Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat de wijze waarop de verticale ijzers op de plaat worden bevestigd, correct is. Heeft het verticale ijzer voldoende houvast aan de bodemplaat om de druk tussen de muren en de plaat op te vangen?

 

Uiteindelijk kwam ik op de site van Stepoc (betondelalomme.be) en vond ik een uitgebreide beschrijving voor de bewapening. Deze leverancier adviseert horizontaal 6 millimeter en verticaal 8 millimeter. Ook geven ze schetsen hoe de bewapening moet lopen.

De meeste mensen die zelfbouw doen door betonblokken te metselen kennen een metselaar die ze daarbij helpt. Ook hoorde ik mensen die het helemaal zelf hadden gedaan. Ik zag dit niet zitten, ik heb al de nodige ervaring met metselen maar vind het nog steeds lastig om verticaal op 1 lijn te blijven, ondanks de spankoorden.

 

Er zijn een aantal sites waar wordt gebouwd met polyestyreen blokken. Dit is net lego, iedereen kan het. Naarmate men meer naar de bovenkant van de kuip komt, wordt het lastiger om de blokken passend te plaatsen. Wat ik een min vond, is dat er toch redelijk wat verhalen staan over blokken die eruit klappen tijdens het betonstorten. Nu kan dit voorkomen worden als je ervaring hebt, maar dat is nu net het probleem van de zelfbouwer.

 

De Stepoc site gaf een goede beschrijving van de plaatsing. De eerste rij moet je waterpas plaatsen, daarna kun je de blokken stapelen zonder mortel. Net als bij polystyreen moet je de muren vullen met beton.

Zwembad de Kuip

Zelfbouw : blokken

Je kunt een zwembad zelf bouwen op drie manieren: het metselen van betonblokken, het plaatsen van holle betonblokken of het plaatsen van polystyreen blokken (piepschuim). De holle beton en polystyreen worden na plaatsing gevuld met beton.

 

Wij hebben een keuze gemaakt voor holle betonblokken (Stepoc) door te kijken naar de bewapening, de benodigde vaardigheden en de prijs.

betonblok

polystyreen

stepoc

Zelfbouw : Bewapening

Naast de verticale en horizontale bewapening adviseren ze geplooide beugels voor de verbinding tussen de vloerplaat en de muren. Dat gaf me een goed gevoel, dat was nu precies waar mijn onzekerheid in zat. Op de foto zie je een voorbeeld van de beugel. Hij staat op de kop, de bovenkant komt in de vloerplaat, de verticale staven in de muur.

 

De leverancier heeft een studiebureau welke uitrekent welke bewapening nodig is. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die het "too much" bewapening vinden, maar mij gaf het een prima gevoel.

Zelfbouw : Vaardigheden

Copyright © All Rights Reserved