Prijs per M2

Ik heb in excel een berekening gemaakt om de kosten exclusief BTW van de drie varianten te berekenen. Ik ben uitgegaan van Stepoc blokken 60/20/24 (lengte/hoogte/breedte), polystyreen blokken 67/25/25 en massieve betonblokken 29/19/19. Alle kosten worden teruggerekend per vierkante meter muur.

 

 

 

Stap 1 - De blokken, mortel en bewapening

 

Voor Stepoc heb je 8,33 blokken per vierkante meter nodig a 2,16 euro per stuk. Een vierkante meter Stepoc kost dan 18 euro. Bij Stepoc wordt extra bewapening toegepast in de vorm van plooibeugels. Deze bedraagt 6,42 euro per vierkante meter. Totale materiaalkosten voor Stepoc is 24,42 euro per meter.

 

Voor polystyreen heb je 5,97 blokken per vierkante meter nodig a 8,- euro per stuk. Een vierkante meter Polystyreen kost 47,76 euro.

 

Voor betonblokken heb je 27,7 blokken (op de kop geplaatst dat wil zeggen dwars) per vierkante meter nodig a 1,19 euro per stuk. Een vierkante meter betonblokken kost 32,96 euro. De betonblokken moet je metselen; hierbij ben ik uitgegaan van 3 zakken mortel per vierkante meter is 15 euro de meter. Totale prijs voor de blokken plus de mortel is 47,96 euro.

 

 

Stap 2 - Arbeid

 

Voor zowel Stepoc als Polystyreen is het belangrijk dat de eerste rij waterpas staat. Ik heb dit door een metselaar laten doen, inclusief het uitzetten kostte dit voor de Kuip 12 uur om uit te voeren. Tegen het vrije tijds tarief van 3O euro kost dit 6,15 per vierkante meter. De rest kun je bij Stepoc zelf doen.

 

Ik schat (ik weet het niet) dat een metselaar 1 vierkante meter betonblokken op de kop per uur kan metselen. Tegen het tarief van 30 euro per uur kost het 3O euro per vierkante meter. Later bij de resultaten is een vierde variant opgenomen om zelf te metselen waardoor de arbeidskosten nul zijn.

 

 

Stap 3 - Vullen met beton

 

Zowel Stepoc als Polystyreen moet je vullen met beton. Inclusief de pomp en gegeven de samenstelling van het beton (daarover later meer) betaal je ongeveer 150 euro per m3. Stepoc heeft 150 liter beton nodig per vierkante meter muur, de Polystyreen ongeveer hetzelfde als je de maat bekijkt. Per vierkante meter is dat 24 euro aan beton storten.

 

 

 

Stap 4 - De prijs per vierkante meter per methode

 

De volgende grafiek geeft een overzicht van de vierkante meter kosten per methode. Het metselen van de betonblokken is gesplitst in 2 varianten : de eerste dat je een metselaar inhuurt, de twee methode dat je het zelf doet (zoals bij Stepoc en polystyreen).

 

 

Het alternatief is de muren en plaat volledig in beton storten. Als zelfbouwer heb je hier niet heel veel aan te doen; het is meer voor de kant en klaar variant. Het was lastig om prijzen te achterhalen voor het storten van de bak. Uiteindelijk kreeg ik er eentje; daar zat de Stepoc variant ongeveer 20% onder. Ik vond dat wel een scherpe prijs, ook gelet op alle uren die je nodig hebt voor zelfbouw. Ik ken het bedrijf inmiddels en weet dat ze goede prijzen hebben.

Zwembad de Kuip

Zelfbouw : Kosten per bouwmethode

Als je zelf kunt metselen dan heeft het optrekken van het bad uit massieve betonblokken de laagste prijs per vierkante meter muur. De bouw met Stepoc zit qua prijs daar redelijk kort achter. Het verschil in prijs moet worden afgezet tegen de vaardigheden (kun je zelf metselen, Stepoc kun je zelf stapelen na de eerste rij) en de bewapening (extra bewapening zit in de Stepoc prijs).

 

Polystyreen kent een veel hogere vierkante meter prijs. Wel moet worden gezegd dat polystyreen direct een isolatielaag voorziet, welke niet in de berekening van de andere methoden zit. Isolatie van 1,5 cm kost 15 euro per m2. Ook zijn inbouwdelen makkelijker aan te brengen in de muren.

 

Als je de bak laat metselen, dan stijgt de prijs naar een vergelijkbaar nivo als die van een polystyreen bad.

Betonnen Bak

Copyright © All Rights Reserved