Het zwembad

Het zelf bouwen van een zwembad heeft zo zijn beperkingen. We hebben gekeken of we de isolatie en de liner-zak zelf konden plaatsten. Dat kan, maar we werden hier niet enthousiast van, het is vrij lastig om de zak strak tegen de wand te plaatsen. Het probleem is dat de zak in de fabriek net iets kleiner wordt gemaakt. Daarnaast speelt dat als het bad niet recht recht is, de zak een afwijkende maat heeft. Omdat het zichtbaar zou zijn, toch nog maar weer een deel van het werk uitbesteed. Het was even wachten op mooi weer, maar uiteindelijk een slot van 2 dagen gekregen waar isolatie en liner achter elkaar worden geplaatst.

 

Een dag voor de isolatie kwam, hebben we (wederom met de gardena pomp) 20 centimeter water uit de bak gepompt. De vloer trok niet helemaal droog, maar dat was geen probleem (zei de isolatieman). Nu weet ik niet of ik hier in mee ga, water onder de liner kan niet uit de betonnen bak. En de isolatieman wil natuurlijk zn isolatie plaatsen en weer verder. Nu, we hebben in de kuip een ontsluiting gemaakt achter de liner die naar de drainage put loopt, met als doel vocht van achter de liner af te voeren, dus we laten het maar gaan.

 

Het plaatsen van de isolatie ging erg snel. Het komt op grote rollen binnen, en met een lijmspuitmachine zat het er binnen een dag op (met 2 mensen), inclusief de haakse profielen op de rand waar de liner straks aan vast wordt gelast.

De liner zorgt ervoor dat het bad waterdicht wordt gemaakt. Bij een betonnenbak van voldoende dikte is er geen liner nodig omdat beton al waterdicht is. Liner heb je in allerlei varianten, wat ook het enorme prijsverschil verklaart. Ten eerste de dikte van de liner; bij de goedkoopste versies werd gewaarschuwd om niet de hond in het zwembad te laten; nu weet ik niet of het waar is, maar voldoende reden om een wat hogere kwaliteit te zoeken.

 

Daarnaast de samenstelling van de liner; als de liner wat dikker is, kan er ook een soort van bewapening in worden verwerkt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een liner van 1.5 mm dik, die door de lasser wordt aangebracht.

 

Net als het rolluik is het lassen van liner ook een redelijk beschermd produkt in de zwembad-wereld. Een rolluik kun je alleen via de installateur kopen, de lasser die alleen voor de installateurwereld werkt. Ik vroeg me af hoe complex het lassen was, waarom zijn er niet wat meer mensen die dat doen?

 

Op zaterdag kwam de lasser, het was eigenlijk vrij simpel. Hij pakt een rol, heeft een soort fohn en plakt de rol vast aan het profiel op de rand. Ik dacht eerst dat de complexiteit van de lasser de fohn was, maar het was niet heel veel meer dan een iets grotere fohn die in de badkamer hangt. Zowel de liner als het profiel hebben een pvc component wat samengaat door het verwarmen. Je ziet er niets van, het is niet zo dat het krimpt of rimpelt. De lasser was denk ik 5 uur bezig. Aan het einde hangt de folie er wat bollend bij, maar dat verdwijnt als het water in het bad gaat.

 

Het probleem van het lassen is de chemische reactie. Eigenlijk moet de lasser een zuurstaf masker op, het stinkt behoorlijk. Als het te koud of te nat is bouwt de lasser een tent waar hij in werkt. Het is een niet zo gezond beroep, vervelend. Ben wel positief over de lasser, aardige vent en werkt heel snel en netjes.

 

 

We hebben gekozen voor een witte liner, daarmee gaat het water straks een licht blauwe kleur uitstralen. Toen het net lag schrokken we van de schittering, je moest een zonnebril dragen om erin te kunnen kijken. Dit verdween gelukkig later toen het water erin ging.

Op het linkerplaatje zie je de as liggen, aan de overkant steekt de flexibele pen in de as, vervolgens laten ze deze kant zakken tot het in een u-profiel hangt. Ook op het linkerplaatje zie je op de stenen de balk liggen die wordt gebruikt als steun voor de bank.

 

Op het rechterplaatje zie je de lamellen opgerold in de bak. Rechts ligt de metalen balk op dezelfde hoogte als de afscheidingsmuur. Op beide komen de stenen te liggen die de bak afsluiten. Er ontstaat een kleine spleet rechts van de balk, waar het rolluik door omhoog komt.

Zwembad de Kuip

Isolatie

De liner

Vullen van het bad

Het bad laat je niet in 1 keer vollopen, maar net tot onder de eerste aanzuiver. De liner trekt dan strak, en dan kun je de elementen plaatsen zoals lampen, skimmers en de beugels voor de zitbank. Als dat allemaal zit, kan het bad helemaal worden gevuld.

 

Het vullen van het bad duurde ongeveer drie dagen. We kregen van de lasser nog de tip om de watermaatschappij te informeren, zodat de 75 m3 niet in het dagelijkse verbruik kwam. Dat ging prima, we kregen een extra afrekening en de meterstanden werden vastgelegd om het verbruik niet te verstoren.

 

Het Rolluik

Nadat het bad is gevuld, is het rolluik door de installateur geplaatst. Zoals aangegeven wil de leverancier alleen de installatie via een zwembad-installateur laten doen. Nu ik de installatie heb gezien, ben ik er nog meer van overtuigd dat het pure bescherming van de markt is. Ik zou zeggen, er is ruimte op de markt voor een aanbieder die aan particulieren wil verkopen. Deze zijn er in Duitsland en Frankrijk, maar ja, dat is wel lastig als je een onderdeel wilt vervangen of panne hebt.

 

Bij de bouw van de bak had ik de schijf ingemetseld waar de kop van het rolluik aan vast kwam. Via een doorvoer en slang was er een uitweg naar de bovenkant van de bak, hier gaat de stroomkabel doorheen voor het rolluik. Aan de andere kant komt een beugel met een pen die over 180 graden kan bewegen, zodat de rol er eenvoudig op kan worden aangebracht.

 

Het geheel weegt 500 kilo, maar wordt in delen geleverd, de as en een aantal sets van een stuk of 5 lamellen. De as zat binnen een half uur op zn plek, de lamellen werden op het water gelegd en zijn vrij makkelijk aan elkaar te klikken. Nadat alles zit, wordt in de technische ruimte het rolluik afgesteld, dwz hoe ver het mag oprollen en uitrollen. Dat kan ik van de week nog eens goed bekijken als het rolluik verder wordt afgesteld. Dit is nodig omdat we het waterpijl verder omhoog hebben laten komen, waardoor de afstanden veranderen.

 

De zitbank zat ook vrij snel, de balk wordt geplaatst op twee u profielen, de stenen liggen er los op. Deze zijn 1 bij 1 meter, en wat dikker dan de terrastegels, die gaan niet snel van hun plek.

Copyright © All Rights Reserved